Начин на приготвяне
Патладжанът се нарязва на дълго или на кръгчета и се накисва в солена вода за 15 минути, за да се отдели горчилката.
Изпържва се в олиото или се изпича с повече олио в тава във фурната, като се изважда върху домакинска хартия, която да попие мазнината.
Доматеният сос се приготвя като лукът, чесънът и лютата чушка се запържват в олиото. Прибавя се червеният пипер, супената лъжица брашно и веднага след това настърганите домати.
Ако доматите не са много сочни се добавя и малко вода. Слагат се захарта и солта, оставя да ври на слаб огън около един час като от време на време се разбърква. Водата от доматите трябва да изври и те да се сгъстят.
Сервира се, като в чиния се сипва от доматения сос и отгоре се слага от пържения патладжан. Поръсва се с нарязания копър или магданоз.
С този сос могат да се приготвят печени чушки, пържен патладжан, наденица, пилешко месо и други.