Родопски марудници на тиган (сач)

Величка ЩърбановаВеличка ЩърбановаИноватор41217222132
08/08/2019
"Специално за заклетите почитателите на Българската кухня - разкошни родопски марудници "
Приготвяне10 мин.
Готвене10 мин.
Общо20 мин.
Порции2
Сготви+1 точка
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо464
  • Преглеждания за месеца109
  • Преглеждания за седмицата10
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Гостувах в едно хотелче при приятели в Родопите и там имах шанса да видя как приготвят известната родопска палачинка - марудник.

Сместа за марудниците е аналогична с тази на обикновените палачинки, с тази особеност, че вместо с прясно се забъркват с кисело мляко и е доста по-гъста като консистенция. Когато си поръчате марудници ще получите вкусни и дебели палачинки. Принципно се приготвят на традициония родопски сач, но може и на хубав тиган с дебело дъно и незалепващо покритие.

Сместа е следната: Разбийте яйцето в купа с малко сол. Прибавете олиото. Отделно разбийте домашното кисело мляко с малко вода (около 50 г) да стане на гъстичък айрян и добавете содата.

Прибавете към яйчената смес и добавете брашното. Разбийте хубаво с тел, за да получите гъста и без бучици смес.

Загрейте сач или тиган с малко мазнина - не повече от 2 суп. лъж.- и гребнете с черпак от сместа. Сипете я в центъра на съда за пържене и лекичко я разнесете. Намалете силата на огъня и щом се зачерви марудника от долната страна, обърнете да се изпържи и от горната.

Готовите марудници намажете с хубаво краве масло и гарнирайте по желание - с мед, сладко, сирене.

Да ви е вкусно.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар