Начин на приготвяне
В купа пресейте брашното, направете кладенче и чукнете вътре яйцето. Добавете олиото, оцета, водата, солта и захарта. Замесете еластично и меко тесто.
С тези количества на продуктите ще ви се получат около 8 карталаци.
Оставете тестото да се отпусне за половин час, намазнете го с олио, за да не стане сухо, може и да го завиете с кърпа.
Щом времето отмине, разделете на 8 части и разточете всяка на кора.
Всяка кора намазнете с мас, поръсете със сирене и сгънете с формата на плик. Отгоре натиснете с точилката, за да стане тънко.
Може да го завиете на охлювче, но може да излезе плънката.
Изпечете баничките на тиган от двете страни. Щом са готови, пак ги намажете с мас, да се запазят вкусни и мекички.
Сервирайте родопските карталаци на тиган с кисело мляко за закуска.