Яхния от риба и морски дарове

12/08/2019
"Дълго време търсехме точната рецепта за рибена яхния, но чакането си струваше - тази е просто великолепна "
Приготвяне20 мин.
Готвене50 мин.
Общо70 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо193
  • Преглеждания за месеца12
  • Преглеждания за седмицата7
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • риба - 800г. (мерлуза, морски дявол, лаврак или комбинация от посочените)
  • миди - 300 г черни
  • миди - 200 г бели, пясъчни
  • скариди - 200 г небелени (може различни видове+ норвежки омари)
  • калмари - 2 туби, почистени
  • лук - 1 глава, около 200 г
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • чушки - 1 бр. зелена
  • домати - 4 бр.
  • шафран - 1 - 2 щипки
  • червен пипер - 1 ч.л. с връх
  • черен пипер - 2 щипки
  • зехтин - 4 - 5 с.л.
  • магданоз - 2 клонки
  • бадеми - 2 - 3 с.л. смлени
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

strong1. Пригответе концентриран рибен бульон от костите и главите на рибите, главите и обелките на част от скаридите, стрък магданоз, малко сол и зехтин. По желание в бульона може да сварите и зеленчуци като морков, пащърнак, праз, лук или бяла ряпа, така вкусът ще стане още по- богат.

2. Готовия бульон прецедете. Ще ни е нужен около 1 литър поне за нашата яхния.

3. Почистете и нарежете зеленчуците. Половината от тях може да смелите, а може и всички, както предпочитате. Нарежете и рибата на парчета. Добре е да са филета и да няма кости. Използвайте само бяла риба за това ястие, но не е изключено да се направи и със синя, при единственото условие никога бяла и синя да не се смесват, защото са с различни времена на приготвяне.

4. Черните миди почистете от мустачки, а белите сложете в подсолена вода, за да изхвърлят пясъка, който съдържат, след това ги изплакнете хубаво.

5. Тубите калмар нарежете на парченца или кръгчета, както ви харесва.

6. Запържете за 7-8 минути на умерен до силен огън всички зеленчуци заедно с калмара. Използвайте за целта дълбок тиган тип уок или тенджерка. Испанците готвят това ястие в дълбок съд с големи дръжки, наречен калдерета, оттам и тази яхния в някои области се нарича Caldereta de pescados y mariscos.

7. Към готовите зеленчуци сложете червения пипер, останалия магданоз- накълцан, шафрана и смлените бадеми. Бъркайте още минутка.

8. Налейте рибния бульон, сложете сол и черен пипер и гответе 10 минутки под капак.

9. Пуснете в яхнията всичката риба, необелените скариди и мидите. Продължете готвенето под капак 5 минути, след това добавете и обелените скариди, чиито глави сме използвали за бульона.

10. След 2 минути дръпнете от огъня и оставете капака на съда плътно прилепнали за още 5 минути.

Веднага след това сервирайте това разкошно ястие. Бялото вино е задължителна компания за него.

Добър апетит!

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар