Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Лучник»Страхотен лучник с домати и орехи

Страхотен лучник с домати и орехи

Бисерка ЙосифоваБисерка Йосифова
Чирак
83770152675
Страхотен лучник с домати и орехи
Снимка: Бисерка Йосифова
1 / 3
12/08/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
80 мин.
Порции
7
"А има и ястия, които трябва да опитате на всяка цена - като този уникален домашен тутманик"

Необходими Продукти

  • брашно - 450 г пресято + за доомесване
  • прясно мляко - 200 мл
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • мая - 1/4 пакетче свежа (10 г )
  • захар - 1 щипка
  • олио - 2 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • яйца - 1 бр. за намазване
  • за плънката
  • лук - 5 - 6 глави или праз
  • домати - 50 г пресен или 20 г доматена паста
  • орехи - 50 г счукани
  • чубрица
  • джоджен
  • червен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресявам брашното. Активирам маята със затопленото до 30 г прясно мляко, в което съм добавила захарта.

В подходящ съд правя кладенче, сипвам активираната мая. Добавям киселото мляко, солта и олиото и замесвам меко тесто, което доомесвам на плота.

Оставям тестото да втаса на топло, през това време приготвям плънката.

Нарязвам 5-6 глави лук или праз, запържвам. Когато лукът омекне, добавям 50 г домат пресен или 20 г доматена паста, 50 г счукани орехи, подправям с чубрица, джоджен, червен пипер и сол на вкус.

Замесвам тестото и оставям да бухне 30 минути на топло. Прехвърлям върху набрашнен плот, без да премесвам, разточвам кора 0.5 - 0.7 мм, разпределям плънката, навивам руло и поставям в тава върху хартия за печене.Намазвам с разбито яйце.

Пека лучника в предварително загрята фурна на 180 градуса до зачервяване.

/По рецепта на Феня Георгиева/

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: