Начин на приготвяне
Пресявам брашното. Активирам маята със затопленото до 30 г прясно мляко, в което съм добавила захарта.
В подходящ съд правя кладенче, сипвам активираната мая. Добавям киселото мляко, солта и олиото и замесвам меко тесто, което доомесвам на плота.
Оставям тестото да втаса на топло, през това време приготвям плънката.
Нарязвам 5-6 глави лук или праз, запържвам. Когато лукът омекне, добавям 50 г домат пресен или 20 г доматена паста, 50 г счукани орехи, подправям с чубрица, джоджен, червен пипер и сол на вкус.
Замесвам тестото и оставям да бухне 30 минути на топло. Прехвърлям върху набрашнен плот, без да премесвам, разточвам кора 0.5 - 0.7 мм, разпределям плънката, навивам руло и поставям в тава върху хартия за печене.Намазвам с разбито яйце.
Пека лучника в предварително загрята фурна на 180 градуса до зачервяване.
/По рецепта на Феня Георгиева/