Начин на приготвяне
Оставяме патладжаните цели, с дръжките и ги белим от дръжката към основата на ленти през едно.
С вилица правим няколко набождания в обелените части. Накисваме патладжаните за около 30 минути в купа с подсолена вода.
Изплакваме ги и ги печем с малко зехтин във фурната до полуготовност (да са поомекнали и да имат слаб загар).
Издълбаваме вътрешността им за да се получи нещо като пантофка. Запазваме вътрешността на патладжаните.
В дълбок тиган с мазнина запържваме, като последователно прибавяме нарязаните на ситно лук, чесън и морков. Когато се задушат добавяме каймата и бъркаме докато стане на ситни трохи.
Добавяме настъргания домат и подправките и задушаваме докато се изпари течността. Прибавяме към тази плънка и вътрешността на патладжана.
Напълваме издълбаните патладжани и отгоре на всеки от тях поставяме по няколко резена моцарела.
Печем до златисто. Може да гарнираме с доматен сос, свежа салата и прясно приготвено песто.