Пълнени патладжани

ЦветомирЦветомир
Новак
234129
12/06/2013
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Каква диета, когато пред вас стои чиния с тези вкусни пълнени патладжани?"

Необходими Продукти

  • патладжани - 2 бр. /средно големи/
  • лук - 1 голяма глава кромид
  • чесън - няколко скилидки
  • чушки - 1 бр. /може и без нея/
  • кайма - 250 г
  • ориз - 1 шепа
  • доматено пюре - 1с.л.
  • куркума - 1/2 ч.л.
  • сол - на вкус
  • чубрица
  • магданоз
  • черен пипер
  • кашкавал - 150 г /за настъргване/
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измитите и разрязани на две половини патладжани се издълбават, като се оставя бордюр около 1.5см. Нарязва се на ситно кромидът, издълбаната част от патладжаните, чесънът се смачква с ножа върху дъската, след което се нарязва също на ситно, чушката и тя.

В сгорещена мазнина се запържват зеленчуците поетапно, добавя се каймата, размита с малко студена водичка за да се раздроби месото. Като се поизпържи и тя, се добавя измитият и почистен ориз, доматеното пюре, подправките и се долива топла водичка, за да набъбне леко оризът.

След като водата изври и плънката е готова, се пълнят издълбаните патладжани, които предварително сме поставили в тавичка, налива се около една водна чаша вода и малко мазнина /по желание/ в тавичката и се запича в предварително загрята фурна на 180 градуса около 30 мин. - до готовност.

Преди да се извадят, пълнените патладжани се покриват с настъргания кашкавал и се връщат обратно във фурната леко да се запекат за около 5 мин. - или колкото е нужно, за да стане златист кашкавалът. Ако не искате да има коричка, се изчаква само да се разлее и се изваждат от фурната.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
523
43
31
20
10
Дай твоята оценка: