Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Пълнени патладжани»Пълнени патладжани с булгур

Пълнени патладжани с булгур

Невена Блажева ИвановаНевена Блажева Иванова
Помощник Готвач
2143k7641
Пълнени патладжани с булгур
Снимка: Невена Блажева Иванова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Интересна идея за пълнени патладжани с булгур"

Необходими Продукти

  • патладжани - 3 бр.
  • за натривката
  • чесън - 4 - 5 скилидки, нарязани на дребно
  • кимион - 1 и 1/2 ч лъжичка
  • кориандър - 1 и 1/2 ч лъжичка
  • чили - 1 ч.л. /по желание/
  • пушен червен пипер - 1 и 1/2 ч лъжичка
  • лимонова кора - 3 с.л.
  • зехтин - 100 мл
  • сол - 3 ч.л.
  • за плънката
  • булгур - 300 г
  • зехтин - 6 с.л.
  • маслини - 150 г обезкостени
  • сушени червени боровинки - 150 г
  • зелен лук - 6 стръка
  • мента - 3 с.л.
  • орехи - 5 - 6 с.л., натрошени
  • при поднасяне
  • цедено кисело мляко
  • лимони
  • чили
  • сос от нар
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте фурната на 200 градуса и подгответе подходяща тава за печене. Измийте патладжаните и ги разполовете на две по дължина. Направете дълбоки, ромбовидни разрези в месото на всяка половина.

Смесете всички продукти за натривката в купичка и разбъркайте. Разпределете сместа върху патладжаните и натрийте дълбоко в месото.

Поставете патладжаните със срязаната страна нагоре в тавата и печете докато омекнат, около 30 минути.

Докато патладжаните се пекат накиснете булгура в хладка вода, за да омекне, след което го отцедете.

Загрейте зехтина в широк тиган и прехвърлете омекналия и отцеден булгур. Прибавете сол на вкус и леко сотирайте. Прибавете боровинките и маслините и гответе още една две минути.

Накрая прибавете зеления лук, нарязаната на ситно мента и орехите и гответе още една минута. Спрете котлона и дръпнете тигана настрана.

Когато патладжаните са омекнали ги извадете от фурната и леко ги натиснете с лъжица, за да може по-лесно да ги напълните.

Напълнете ги с приготвената плънка и ги сервирайте с цедено кисело мляко, посипано с чили, лимони, по желание ги полейте със сос от нар. Украсете пълнените патладжани с листенца прясна мента и мащерка!

Пълнените патладжани с булгур са страхотна вкусотия!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: