Конфитиран патладжан с тъмна бира

14/08/2019
"Колко ли трябва да сме били добри, щом днес ще ни почерпят с конфитиран патладжан - много сигурно "
Приготвяне10 мин.
Готвене30 мин.
Общо40 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо325
  • Преглеждания за месеца324
  • Преглеждания за седмицата83
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • патладжани - 800 г
  • зехтин - 80 г
  • кафява захар - 60 г
  • бира - 70 мл тъмна или черна
  • ябълков оцет - 20 мл или на вкус
  • сол - 2 - 3 щипки
  • чесън - 2 скилидки
  • магданоз - 2 - 3 с.л. накълцан
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Патладжаните се измиват и нарязват на кубчета, без да се белят. Слагат се в подсолена вода за 20-30 минути, след това се отцеждат и измиват наново.

Слагат се върху кухненска хартия, за да абсорбира излишната влага.

Зехтинът се загрява до около 110 градуса и в него се задушават патладжаните за 10 минути. От време на време капакът се маха и се разбъркват, за да не слепват за дъното.

Сипва се кафявата захар и се бърка 8 минути, след което се наливат оцетът и бирата. Посолява се с 2-3 щипки сол и отново се задушава за 8-10 минути.

Патладжанените парченца би трябвало да са добре омекнали и някои от тях обезформени, това е нормално. Дори при желание може да се пасира тук-там, не нацяло, а да се виждат на места и цели парченца.

Конфитираните патладжани се оставят за 10 минути да поизстинат у тогава се овкусяват допълнително със филиран или счукан чесън, още оцет или сол.

Просто прекрасна разядка или гарнитура за месо.

Добър апетит!

Рейтинг

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар