Начин на приготвяне
За това предястие избираме пресни картофи със средна големина и хлебен сорт.
Измиваме ги добре и ги поставяме в тенджера със студена вода.
Варим на силен огън под капак.
След като водата кипне, намаляваме температурата и прибавяме 2-3 с.л. сол във водата (тенджерата е с вместимост 5 л, а водата- около 3.800 л).
Картофите се сварят до полуготовност. Отцеждат се от водата и се прехвърлят в тава, постлана с хартия за печене.
Поръсваме на дъното зехтин и подреждаме картофите.
С лъжица–преса за картофено пюре ги притискаме леко към дъното на тавата, без да ги сплескваме.
Върху всеки разпукан картоф поставяме по лъжичка от маслото.
От него си оставяме 1/3 за заливане. Поръсваме с микс от провансалски подправки.
Сместа съдържа следните дъхави билки – риган, розмарин, цветчета мащерка, резене, майорана и босилек.
Те придават онзи билково опушен вид на печените картофи.
Фурната е включена на 200 градуса и картофите се пекат до появата на златисто хрупкавата им коричка.
В тиган с нагорещеното масло поставяме 1 ч.л. от микса и клонче изсушен риган.
Загряваме леко, за да ароматизираме маслото, и с него заливаме още топлите картофи.
Поднасяме ги топли като предястие или като гарнитура към печено месо или риба.