Сармички в глинен гювеч

Sevdalina IrikovaSevdalina IrikovaМастър Шеф79323810801
18/08/2019
"Глиненият гювеч е направен, за да приготвите в него най-апетитните сармички с лозови листа и не позволявайте на никого да ви убеди в противното "
Приготвяне20 мин.
Готвене45 мин.
Общо65 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
11 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо199
  • Преглеждания за месеца41
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена11

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В подходяща купа поставяме каймата, като правим в нея кладенче.

Оризът измиваме и поставяме в тенджера със студена вода и варим до полуготовност.

Изплакваме го под струя вода и оставям да се изцеди.

В него прибавяме подправките - черен и червен пипер, кимион и сол на вкус (лозовите листа са от саламура) и 1/2 от растителната мазнина.

Изсипваме охладения овкусен ориз в каймата и разбъркваме добре.

Покриваме купата с фолио за свежо съхранение и я оставяме за около 1 час в хладилника.

Изваждам лозовите листа от саламурата и ги изплаквам с вода.

Оформяме от каймата топчета, като тяхната големина определяме според ширината но листото.

На дъното на гювеча сипваме от останалата растителна мазнина и поставяме чиния, съобразена с диаметъра на дъното на съда (така сармите отдолу не прегарят).

Подреждам върху нея сармите плътно, като отгоре ги притискаме с още една чиния.

Заливаме ги със зеленчуковия бульон и поставяме гювеча в студената фурна.

Тъй като оризът ни е полусварен предварително, сармите са готови за около 35-40 минути.

Поднасяме лозовите сарми в затоплени чинии, като ги гарнираме с кисело мляко или сос Бешамел, лют пипер и салата според сезона.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар