Начин на приготвяне
В подходяща купа поставяме каймата, като правим в нея кладенче.
Оризът измиваме и поставяме в тенджера със студена вода и варим до полуготовност.
Изплакваме го под струя вода и оставям да се изцеди.
В него прибавяме подправките - черен и червен пипер, кимион и сол на вкус (лозовите листа са от саламура) и 1/2 от растителната мазнина.
Изсипваме охладения овкусен ориз в каймата и разбъркваме добре.
Покриваме купата с фолио за свежо съхранение и я оставяме за около 1 час в хладилника.
Изваждам лозовите листа от саламурата и ги изплаквам с вода.
Оформяме от каймата топчета, като тяхната големина определяме според ширината но листото.
На дъното на гювеча сипваме от останалата растителна мазнина и поставяме чиния, съобразена с диаметъра на дъното на съда (така сармите отдолу не прегарят).
Подреждам върху нея сармите плътно, като отгоре ги притискаме с още една чиния.
Заливаме ги със зеленчуковия бульон и поставяме гювеча в студената фурна.
Тъй като оризът ни е полусварен предварително, сармите са готови за около 35-40 минути.
Поднасяме лозовите сарми в затоплени чинии, като ги гарнираме с кисело мляко или сос Бешамел, лют пипер и салата според сезона.