Начин на приготвяне
Това е така известният Гинес кейк.
В тенджера се загрява бирата и маслото, докато се разтопят. Маха се от огъня и се прибавят захарта и какаото, разбърква се хубаво.
Разбиват се яйцата с вилица заедно със сметаната и се прибавят и те към какаовата смес. Последно прибавяме брашното с бакпулвера и ванилията.
Изсипваме в тавичка и печем на 180 градуса за около 30-40 минути. Оставяме да изстине.
Загрявам сметаната и прибавям шоколада. Махам от огъня и бъркам до стопяването на шоколада.
Прибирам в хладилника да се изстуди, като разбърквам от време на време. Като се изстуди, разбивам с миксер до пухкав и гъст крем.
Загрявам сметаната и прибавям шоколада - бъркам до разтопяване и оставям да се охлади. Това е т.нар. ганаш.
Сглобяване на шоколадовия сладкиш: Вече изстиналия Гинес кейк намазвам с портокалов мармалад. Отгоре нареждам нарязани на кръгчета банани. След това слагам разбития млечен шоколад със сметаната. И най отгоре изливам ганаша. Прибирам в хладилника да се охлади.
Да уточня, че всичко това го правя с правоъгълен ринг. Като се охлади, нарязвам на пастички и украсявам с разбита сметана.
Коментари