Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Ароматен кейк с шоколадова глазура

Ароматен кейк с шоколадова глазура

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Ароматен кейк с шоколадова глазура
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"И без глазурата си е вкусен, но с нея е направо съвършен"

Необходими Продукти

  • пудра захар - 120 г
  • масло - 120 г
  • яйца - 6 бр.
  • захар - 80 гр. кристална
  • брашно - 150 г
  • царевично нишесте - 30 г
  • какао - 30 г
  • ванилия - 1 бр.
  • лешници - 30 г смлени запечени
  • мента - 2 с.л. стрита изсушена
  • За глазурата
  • сироп от мента - 60 мл
  • черен шоколад - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маслото леко се затопля, за да омекне, след което разбивам добре с пудрата захар. Към тях постепенно прибавям жълтъците.

Към разбитата смес добавям разбитите захар и белтъци на сняг, брашното, нишестето, ядките и ароматите -

ванилия, лимонена кора и стритата на прах мента.

Към една трета от сместа слагам какао. В намазана с масло и поръсена с брашно форма изсипвам последователно от едната и от другата смес.

Пека на умерена фурна. Изпечения кейк внимателно изваждам от формата и го поставям на метална решетка.

В отделен съд изсипвам сиропа от мента и редуцирам, докато остане наполовина. Към него прибавям шоколада и с разтопената глазура поливам изстиналия кейк. По желание се гарнира с филирани бадеми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
53
40
31
20
10
Дай твоята оценка: