Начин на приготвяне
Бисквитките напояваме с ликьора. Поставяме ги в блендер и ги стриваме ги на едри трохи.
Поставяме ги върху тавичка във фурната на 80 градуса да се изсушат.
В същия блендер смиламе и боровинките.
Ананаса нарязваме на ситни кубчета, а шоколада остъргваме с остър нож.
Сметаната трябва да е добре охладена за разбиването.
В дълбока купа я бием за 10 минути с кондензираното мляко.
Сместа става гъста, но не и пухкава.
Към нея прибавяме боровинковата смес, шоколадовите стърготини и кубчетата ананас.
Добре е да използвате плод, а не консерва ананас, защото ароматът е по-силен.
Разбъркваме добре всички съставки. Поставяме сместа в подходящ съд за замразяване и го слагаме в камерата да стегне за 6 часа.
Най-добър сметановият сладолед е на другия ден, за да може ароматите се смесят и освободят, но рядко изчакваме.
Изваждаме сметановия сладолед с боровинки 5 минути преди сервиране. Така ще има време леко да се отпусне и по-лесно да го насипете в чашите.
Поръсваме боровинковия сладолед с пралини.