Начин на приготвяне
Тази популярна и много лесна закуска в Родопите има различни наименования - гюзлеми, рогатник и други. В Девин, селата и около Забърдо я наричат тикълник. Приготвя се на сач, но може и на скара или оребрен тиган.
В ресторанта на малкото хотелче на Беденски бани, където гостувам, ми обясниха, че корите на тикълниците се приготвят от малко по-твърдо от хлебното тесто (брашно, сол, вода), но може и с Одрински кори (трябва да са по-дебели).
Плънката може да е с картофи и лук, ориз и яйце, спанак, сирене - по желание.
На мен ми показаха как се приготвят с готови одрински кори и патато (картофи) с лук.
Обелете картофите и ги сложете да се сварят. Намачкайте ги на пюре, като добавите мъничко от бульона от варенето.
Лука накълцайте на ситни кубчета и запържете в мазнината. Добавете към картофите и овкусете със сол и черен пипер. Натрошете сиренето и разбъркайте всичко добре.
Корите разделете с остър нощ през средата - от 4 бр. листа ще се получат 8.
В центъра на кората се слага по малко от плънката и се нанася на равномерен пласт във формата на правоъгълник.
Сгъват се първо двата по-дълги края, така че да покрият плънката, а след това – и другите два края, като преди това лекичко сме ги намазали с малко водичка. Това е необходимо, за да не се разлепят при печенето.
Получава се форма на дълъг плик.
Внимателно слагаме суровите тикълници един по един на скарата, да се изпекат и от двете страни. Още горещи намазваме с краве масло. Поставят се един върху друг, за да се задушат и омекнат.
Сервират се топли с родопско кисело мляко или айран.
Родопската кухня е интересна и много вкусна.
Не пропускайте да опитате тикълниците!
Да ви е вкусно!