Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Гюзлеми»Тикълник на скара с Одрински кори и картофена плънка

Тикълник на скара с Одрински кори и картофена плънка

Величка ЩърбановаВеличка Щърбанова
Мастър Шеф
5274k1k2k5
Тикълник на скара с Одрински кори и картофена плънка
Снимка: Величка Щърбанова
1 / 6
17/08/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Трябва да го опитате, трябва да го опитате, просто трябва да го опитате, за да разберете защо всички толкова го харесват"

Необходими Продукти

  • одрински кори - 4 бр. листа
  • за плънката
  • картофи - 3 бр. средно големи
  • сол - щипка
  • черен пипер - щипка
  • сирене - 100 г
  • лук - 1 глава
  • олио - 1 - 2 с.л.
  • краве масло - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тази популярна и много лесна закуска в Родопите има различни наименования - гюзлеми, рогатник и други. В Девин, селата и около Забърдо я наричат тикълник. Приготвя се на сач, но може и на скара или оребрен тиган.

В ресторанта на малкото хотелче на Беденски бани, където гостувам, ми обясниха, че корите на тикълниците се приготвят от малко по-твърдо от хлебното тесто (брашно, сол, вода), но може и с Одрински кори (трябва да са по-дебели).

Плънката може да е с картофи и лук, ориз и яйце, спанак, сирене - по желание.

На мен ми показаха как се приготвят с готови одрински кори и патато (картофи) с лук.

Обелете картофите и ги сложете да се сварят. Намачкайте ги на пюре, като добавите мъничко от бульона от варенето.

Лука накълцайте на ситни кубчета и запържете в мазнината. Добавете към картофите и овкусете със сол и черен пипер. Натрошете сиренето и разбъркайте всичко добре.

Корите разделете с остър нощ през средата - от 4 бр. листа ще се получат 8.

В центъра на кората се слага по малко от плънката и се нанася на равномерен пласт във формата на правоъгълник.

Сгъват се първо двата по-дълги края, така че да покрият плънката, а след това – и другите два края, като преди това лекичко сме ги намазали с малко водичка. Това е необходимо, за да не се разлепят при печенето.

Получава се форма на дълъг плик.

Внимателно слагаме суровите тикълници един по един на скарата, да се изпекат и от двете страни. Още горещи намазваме с краве масло. Поставят се един върху друг, за да се задушат и омекнат.

Сервират се топли с родопско кисело мляко или айран.

Родопската кухня е интересна и много вкусна.

Не пропускайте да опитате тикълниците!

Да ви е вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: