Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Кайма»Патладжан с кайма и домати

Патладжан с кайма и домати

Румяна СтояноваРумяна Стоянова
Помощник Готвач
865773487861
Патладжан с кайма и домати
Снимка: Румяна Стоянова
1 / 5
17/08/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
65 мин.
Порции
5
"От всичко по малко - имаме чувството, че това е девизът на турската кухнята, вижте например патладжаните с кайма"

Необходими Продукти

  • патладжани - 2 бр. големи
  • кайма - 450 г
  • моркови - 1 бр.
  • лук - 1 глава голяма
  • пипер - 1 бр. /суров или печен/
  • домати - 2 бр.
  • доматено пюре - 3 - 4 с.л.
  • черен пипер
  • мента - 3 - 4 листенца
  • босилек - 1 щипка
  • сол - на вкус
  • чесън
  • зелен лук - за поръсване, по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Патладжаните се измиват добре и нарязват на кръгове по 1 см - 1.5 см.

Посолява се всяко едно парче и се оставят около 30 мин да излезе сокът от тях.

Лукът разделяме на две - едната част от него нарязваме на ситно и добавяме към каймата, а другата - на кубчета за соса.

Соса приготвяме, като нарязваме всички зеленчуци - домат, пипер, морков и 1/2 лук на малки кубчета и задушаваме в тиган за около 5-6 минутки.

Овкусяваме с подправките и добавяме доматеното пюре. Сосът ни е готов.

Вземаме си подходяща тава, намазваме с олио и нареждаме подсушените парчета патладжан, като между всяко парче слагаме каймичката, която сме объркали с лука и малко сол и черен пипер. И така редим, като залепваме с каймата парчетата патладжан.

Заливаме отгоре соса и слагаме патладжаните с доматен сос да се пече в предварително загряда фурна на 180 градуса за около 45-50 мин - до готовност.

По желание можем да поръсим патладжана с кайма и домати със зелен лук и ситно нарязан чесън, след като сме извадили от фурната.

Бон Апети!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Мартин
Мартин
Много вкусно ястие, но сосът не ми достигна. Ще трябва повечко доматено пюре др път да сложа :)
18.08.2019 21:41
1