Скариди в сос Чимичури

19/08/2019
Приготвяне15 мин.
Готвене5 мин.
Общо20 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо214
  • Преглеждания за месеца39
  • Преглеждания за седмицата8
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Чимичури е течен, рядък сос, много известен в Южна Америка.

Използва се за компания предимно на червени меса, но е прекрасен и като дресинг за салати или марината за морски дарове, риба и птичи меса.

Именно в последния вариант ще го приложим и в тази рецепта. Ето как да го приготвим:

Магданозът, чесънът и лютата чушка се счукват в хаванче или се смилат не на прекалено ситно във чопър. Може и да се накълцат ръчно в краен случай.

Добавят се риганът, мащерката, червеният пипер и солта и се налива оцет и зехтин. Ако искате до разредете повече, ако не - го оставете по гъст.

Може да смелите и всички съставки в чопъра или блендер и така сосът леко ще емулгира. Същия ефект има и с ръчно счукване в хаванче, когато всички продукти са заедно. Пробвайте и преценете как най ви допада.

Готовият сос е хубаво да престои поне един ден в хладилник, но ако бързате, не е фатално и да го използвате веднага.

Скаридите запечете в горещ тиган с малко сол и зехтин. Когато от сиви станат оранжево-червени, веднага ги извадете, готвят се много бързо и всяко прекаляване с времето ще ги направи сухи.

Когато са готови скаридите на тиган, оставете ги леко да изстинат, само толкова, колкото да не ви пари, и да ги обелите.

Сложете в малки елегантни чинийки по 4-5 обелени скариди, ако са малки, може и по повече.

Залейте с ароматния сос и поднесете с резени лимон скаридите в сос Чимичури.

Добър апетит!

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар