Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козуначено руло с крем

Козуначено руло с крем

Козуначено руло с крем
Снимка: Марияна Петрова Иванова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
120 мин.
Порции
10
"Дано сте на диета, дано сте на диета, дано сте на диета, за да може да изядем и вашето парче"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 2.200 кг
  • мая - 90 г жива
  • сол - 20 г
  • краве масло - 200 г
  • олио - 250 г
  • захар - 300 г
  • яйца - 6 бр.
  • прясно мляко - 650 мл
  • лимонова есенция
  • за крема
  • жълтъци - 4 бр.
  • прясно мляко - 500 мл
  • захар - 125 г
  • царевично нишесте - 40 г
  • ванилия - 1 бр.
  • за намазане
  • жълтък - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • олио - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В малка част от прясното мляко, което е за тестото, разтворете маята. Изсипете брашното на кухненския плот и направете кладенче. Сложете всички продукти за тестото. Замесете меко тесто.

Прехвърлете в голяма купа и завийте с памучна кърпа. Оставете на топло да втаса. Трябва да утрои обема си.

Направете ваниловия крем, като отделите 100 мл от прясното мляко и разтворите царевичното нишесте. Добавете и жълтъците. Разбийте с тел, като внимавате да не останат бучки.

В тенджера сложете останалото количество мляко заедно със захарта и ванилията на котлона. Изчакайте захарта да се разтопи, без да завира млякото, и махнете.

Сложете на тънка струя и при непрекъснато бъркане млякото с жълтъците. Върнете на котлона и варете на тих огън до желаната гъстота.

Махнете от котлона и прехвърлете яйчния крем в чиния. Завийте със стреч фолио плътно и оставете да изстине напълно.

Готовото тесто разточете на правоъгълник. Сложете крема в едната част по дължината и навийте на руло. Поставете в тавичка, застлана с хартия за печене, и оставете на топло да втаса за втори път.

Втасалото руло намажете с олиото, жълтъка и прясното мляко.

Поръсете козуначеното руло със захар и печете на 170 градуса около 30 минути.

Извадете козуначено руло с крем и оставете да изстине.

Източник: Ресторантски рецептурник

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: