Моята вкусна чабата

20/08/2019
"Откакто научихме рецептата за тази вкусна чабата, често я приготвяме и черпим приятели с нея "
Приготвяне28 мин.
Готвене40 мин.
Общо68 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 254
  • Преглеждания за месеца273
  • Преглеждания за седмицата7
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

  • брашно - 500 г + за поръсване на плота
  • мая - 30 г жива или 10 г суха
  • вода - 400 г
  • сол - 1 с.л. равна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За направата на тази Чабата използвах бяло брашно с високо съдържание на глутен, и установих, че резултатът е много по- добър от този, който съм постигала с обикновено брашно.

За перфектни резултати и една истинска Чабата следвайте точно и правилно технологията на приготвяне и ще имате един автентичен и вкусен италиански хляб.

Характерни за него са шуплите в тестото, видими и при изпечената Чабата като красиви мехурчета. Текстурата му е леко жилава, някак еластична, а не ронлива, а коричката е дебела и приятно хрупкава.

Формата на хляба е обикновено доста неправилна, най-често подобна на правоъгълник, а повърхността леко набраздена, не перфектно гладка.

Всичко това е в резултат на силно хидратираното тесто и добре развития глутен в него.

Ето и как да приготвите Чабата:

1. Разтворете маята в 100 мл от водата. Добавете около 80 г от брашното и разбъркайте на гъста каша. Покрийте с кърпа и оставете за 10 минути, за да шупне.

2. Към шупналата смес сипете останалата вода и пресятото брашно. Все още не слагайте солта.

3. Оттук нататък работете с миксер с приставки за тесто, тъй като на ръка ще ви е трудно поради силната лепливост на тестото. В последствие след дългата обработка и месене ще добие еластичност.

Възможно е и омесване върху набрашнен плот само с помощта на шпатули за тесто.

Който и вариант да изберете, работете тестото 3-4 минути, после го оставете да втаса, докато удвои обема си, и отново премесете добавяйки солта за още 3 минути. Нека отново втаса за 30-40 минути.

4. Прехвърлете върху силно набрашнен плот и сгънете тестото няколко пъти, например като леко разстилате, без да притискате и изкарвате въздуха и после сгъвате в една посока или като плик, както решите. Сгъвайте така три поредни пъти с почивки от 10 минути между всяко.

5. Сложете в тавичка, покрита с хартия за печене, и когато удвои обема си, пъхнете хляба в загрята на 200 градуса фурна. Печете до златист загар, около 40 минути на средна решетка.

По принцип се препоръчва слагането на съд с вода за генериране на пара, която да гарантира характерната коричка за този хляб. Мога да ви уверя обаче, че и без да слагате вода, коричка ще имате, и то прекрасна, тя си се формира от самото постигнато качество на тестото.

Дори когато отворите вратичката на фурната, накрая ще видите да излиза малко пара, без да сте слагали вода, това е от самата висока влага в тестото.

6. Готовия хляб оставете да изстине върху решетка и разрежете на филии. Ароматът и вкусът му са чудесни, а видът - да ти завидят и самите италианци.

Добър апетит!

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар