Начин на приготвяне
Маята се разбърква в хладката вода със захарта и две супени лъжици брашно. Оставя се да бухне за 10-15 минути.
Пресява се брашното в купа, добавя се активираната мая, сол, белтък, олио и замесваме средно меко тесто. Намазва се с олио и оставяме да втаса покрито с фолио за 50 минути.
Готовото тесто се разделя на 4 топки, които се оформят на фитили. С намазнени пръсти се сплескват на ленти, широки 6-7 см. В средата на всяка лента се поставят почистени маслини без костилка.
Двата края се затварят, като се поставят един върху друг да се оформи правоъгълно хлебче. Нареждат се в тава, с нож се правят по три леки разреза върху поръсено с малко брашно хлебче.
Поставя се в загрята фурната на дъното купа с вода и печем за 20 -25 минути до златисто. Изваждат се върху решетка.
С чудна коричка отвън и меки отвътре.
Добър апетит!