Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Въздушен тутманик с мас

Въздушен тутманик с мас

Hristo-Y-MoniHristo-Y-Moni
Чирак
57543222
Въздушен тутманик с мас
Снимка: Hristo-Y-Moni
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
2
"Няма тайна - вкусен тутманик, който се топи в устата, се замесва със свинска мас и много, много любов"

Необходими Продукти

  • брашно - 700 г силно
  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 200 мл
  • вода - 100 мл хладка
  • мляко - 100 г квасено /кисело мляко
  • мас - 2 с.л
  • зехтин - 2 с.л.
  • масло - 2 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сирене - 300 г и
  • яйца - 2 бр. за плънката
  • мая - 25 г прясна или 7 г суха
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В част от прясното мляко слагам маята, 2 с.л. брашно и 1ч.л. захар и оставям да шупне.

През това време разбивам двете яйца с вилица. Сипвам останалото прясно мляко, което съм затоплила леко. Прибавям към него солта, квасеното мляко и сипвам в купата на робота.

Пресявам брашното и започвам да меся, като постепенно добавям брашното, прибавям и маята и постепенно по 1 лъжица слагам от мазнината.

В паничка разтопявам маслото и маста и сипвам и зехтина - така, докато свърши отмереното брашно и мазнина.

Ако ви лепне тестото, може да добавите още малко брашно, но тестото трябва да е много меко. Целият процес на месене и вкарване на мазнината трае около 30 минути с робота.

Когато започне да става на конци и се събере на бъркалката на топка, тестото е готово.

Оформям на топка и оставям за 30 минути да втаса леко, да се отпусне.

След това разточвам, вижда се на снимката, намазвам с масло и слагам сиренето, объркано с две яйца.

Навивам на руло и разпъвам хубаво, и в същото време усуквам. Завивам на охлюв и оставям в тавата, в която ще пека тутманика, за 1 час да удвои обема си.

Преди да пека, намазвам обилно с разбито яйце и пека въздушния тутманик с мас на загрята фурна на 200 градуса. Изваждам и намазвам с масло.

Да ви е сладко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: