Начин на приготвяне
Бобът се измива добре и се накисва от вечерта в студена вода.
На следващия ден я изхвърляме, отделяме изплувалите зърна и слагаме боба в гърне.
Наливаме студена вода и поставяме съда на умерен огън.
Зеленчуците измиваме и почистваме. Нарязваме на ситни кубчета лука, чушката и моркова. Оронваме зърната на царевицата, а сухата пиперка начупваме.
След като заври, изхвърляме бобената вода и наливаме гореща. Този път тя трябва да е 5 пръста над варивото.
Към него прибавяме зърната царевица*, лука, моркова и червената и сухата натрошена пиперка.
Прибавяме растителната мазнина и лютата чушка, прободена на 2-3 места с острието на ножа.
Оставяме боба да къкри съвсем леко, за около 35 минути на много слаб огън.
След като зеленчуците се задушат и омекнат, доливаме доматената салца и червения пипер.
Щом зърната на фасула се сварят, посоляваме и прибавяме дъхавите билки гьозум и девисил.
Поднасяме гьожа топъл с комат хляб и люта чушка, за почитателите на пикантното.
Аранжираме със стръкче пресен гьозум.
Уточнение: В традиционната родопска рецепта се прибавят счуканите зърна на изсушената царевица. Аз използвах сварена такава, тъй като не разполагах с изсушени царевични зърна.
Коментари