Начин на приготвяне
Бобът се накисва в студена вода за 2 часа, след което водата се изхвърля. Слага се в тенджера да ври, като водата се изхвърля три пъти след завиране. Вари се в четвъртата вода.
След като се сложи да ври в четвъртата вода, се прибавя малко олио. Бобът се вари до пълно сваряване.
Червеният и жълт лук се почистват и измиват. Нарязват се на ситно и се слагат в тиган с незалепващо покритие.
Прибавя се олио и се запържва леко. Прибавят се нарязаните на ситно стебло целина и дръжки магданоз. Разбърква се много добре и се запържва още 10 мин. на среден огън.
Прибавя се червеният пипер, разбърква се няколко пъти и се сваля от котлона, за да не прегори червеният пипер.
Бобът се изцежда от водата, в която се е варил, и се изсипва в тава с капак.
Прибавят се запържените зеленчуци, измитите и нарязани на ситно листа целина и магданоз, солта, миксът от пипер и сухият риган.
Бобът на фурна се разбърква много добре, прибавя се малко вода и се запича под капак 30 мин. на 200 градуса.
Бобът на фурна по родопски е готов!