Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Боб на фурна по родопски

Боб на фурна по родопски

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6854k2k2k9
Боб на фурна по родопски
Снимка: Мария Божилова
1 / 5
02/10/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
160 мин.
Порции
6
"Традиционна рецепта за боб на фурна по родопски"

Необходими Продукти

  • бял боб - 500 г
  • олио - 100 мл
  • целина - 1 бр. стъбла + 1 шепа листа
  • червен лук - 1 бр.
  • жълт лук - 1 бр.
  • магданоз - 1/2 връзка
  • сух риган - 1/2 с.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • микс пипер - 3 щипки /бял, зелен и червен/
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бобът се накисва в студена вода за 2 часа, след което водата се изхвърля. Слага се в тенджера да ври, като водата се изхвърля три пъти след завиране. Вари се в четвъртата вода.

След като се сложи да ври в четвъртата вода, се прибавя малко олио. Бобът се вари до пълно сваряване.

Червеният и жълт лук се почистват и измиват. Нарязват се на ситно и се слагат в тиган с незалепващо покритие.

Прибавя се олио и се запържва леко. Прибавят се нарязаните на ситно стебло целина и дръжки магданоз. Разбърква се много добре и се запържва още 10 мин. на среден огън.

Прибавя се червеният пипер, разбърква се няколко пъти и се сваля от котлона, за да не прегори червеният пипер.

Бобът се изцежда от водата, в която се е варил, и се изсипва в тава с капак.

Прибавят се запържените зеленчуци, измитите и нарязани на ситно листа целина и магданоз, солта, миксът от пипер и сухият риган.

Бобът на фурна се разбърква много добре, прибавя се малко вода и се запича под капак 30 мин. на 200 градуса.

Бобът на фурна по родопски е готов!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: