Агнешко с картофи в гювеч

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Агнешко с картофи в гювеч
Снимка: Yordanka Kovacheva
4 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
200 мин.
Общо
210 мин.
Порции
2
"Сочно агнешко с картофи, което просто не е за изпускане"

Необходими Продукти

  • агнешки крачета - 2 бр. около 800 г
  • картофи - 3 бр. едри
  • лук - 1 глава
  • бяло вино - 250 мл
  • зеленчуков бульон - около 150 мл
  • мента - 4 - 5 клонки
  • черен пипер - 1 ч.л. или на вкус
  • джоджен - 2 ч.л. или на вкус
  • розмарин - 2 с.л.
  • зехтин - 4 - 5 с.л. или олио
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Агнешкото с картофи в гювеч - тази рецепта е за две големи порции, смятано по едно краче на човек. Ако искате да приготвите повече, увеличете продуктите.

Няма трудности при приготвянето, само времето и един хубав глинен съд ще свършат почти цялата работа.

Хубаво е да помолите в месарницата да ви цепнат или направо разполовят всяко от агнешките крачета, така ще се сготвят по-бързо, а и е ще са по- удобни за похапване.

Натъркайте месото с черен пипер, малко сол, джоджен и половината розмарин (другият е за картофите).

На дъното на глинен гювеч подредете половината клонки сушена мента. Положете отгоре крачетата, залейте с бяло вино и бульона и отгоре сложете останалата мента и поръсете с 2-3 с.л. зехтин или олио. Захлупете съда и пъхнете в студена фурна, като я настроите на 200 градуса.

При тези градуси печете 15 минути и намалете на 155-160 - така оставете 1 час и половина. Ако крачетата са разполовени, би трябвало за това време да са почти готови.

Обелете и нарежете на едро картофите и лука.

Извадете агнешкото от фурната и премахнете клонките от мента. Сложете лука и картофите, посолете, поръсете с розмарин и малко зехтин или олио, както и долейте бульонче, в случай че е по-голяма част от продуктите не са покрити с течност.

Отново сложете капака, увеличете фурната до 175-180 градуса и гответе около 35 минути или до пълно омекване на картофите, проветете ги с вилица.

Идва моментът да махнем капака и обърнем агнешкото.

Запечете до приятен загар отворения гювеч с агнешко с картофи, но внимавайте да не пресушите месото.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: