Начин на приготвяне
За да направите блатовете - в дълбока тенджера разбийте яйцето със захарта. След това добавете меда, прясното мляко, маслото и содата. Сложете тенджерата на котлона и варете на средна температура около 15-30 минути. На мен ми отне около 20 минути. От содата сместа ще увеличи петорно обема си, затова внимавайте да не кипне. Разбърквайте от време на време.
Варете сместа, докато придобие красив карамелен цвят. Когато е готова, махнете от котлона и оставете на страна да изстине. Прибавете брашното и замесете тесто.
Разделете на 7 равни по големина топки, най-добре е да използвате кухненска везна за целта.
От всяка топка разточете кръгла кора с минимална дебелина ( максимум 2-3мм) Работете върху набрашнен плот. За да оформите кръг, може да използвате ринг от тавичка за печене и да изрежете блата след изпичане (защото по време на печене блатовете се свиват).
Печете блатовете върху хартия или незалепваща тава за около 5-6 минути е предварително загрята фурна на 160°C с вентилатор.
За крема: разбийте сметаната със захарта с миксер. С получения крем намажете обилно между отделните блатове (задължително изстинали след печенето) и поръсете с орехи и сладко от боровинки (съветвам да не прекалявате със сладкото).
Последния блат намажете обилно с крема навсякъде ии поръсете цялата торта със смлените орехи.
За превъзходния вкус на медената торта трябва задължително да престои 24 часа в хладилник, за да отлежи и да се напои добре!
А на другуя ден е още по-вкусна.
Това без съмнение е любима торта на всеки, вкусил от нея!
Да ви е сладко!