Начин на приготвяне
Пригответе боровинково кули, като сложите на котлона при умерен огън боровинките със 100 г от захарта и лъжица лимонов сок. Варете 7 минути, считано от момента на завиране.
Дръпнете от огъня и пасирайте за кратко, за да останат парченца боровинки. Оставете кулито да се охлади.
Разбийте сметаната до кремообразност, без да прекалявате, за да не се пресече. Прибетете в хладилник.
Разбийте белтъците на сняг прибавяйки на части останалата захар, докато сместа стане плътна, лъскава и пухкава.
Слагайте на части към белтъците боровинковото кули. Разбърквайте плавно със силиконова шпатула като загребвате отдолу и захлупвате, така докато сместта стане хомогенна или с леко преливащи цветове. Гледайте да я запазите възможно най- пухкава.
Добавете и сметаната и разбъркайте на същия принцип.
Сипете сместта за семифредото в правоъгълна форма за кейк, покрита със стреч фолио, така че краищата му да стърчат извън формата. С тях покрийте плътно съда и приберете във фризер за минимум 4 часа.
Когато боровинковото семифредо е стегнало достатъчно го извадете издърпвайки със отвитите стърчащи краища и обърнете върху поднос.
Украсете с пресни боровинки и ментови листа и поднесете на момента.
Имайте предвид, че бързо се отпуска, затова извадете цялото семифредо, само ако ще сервирате всичките порции. В противен случай може да изваждате на топки, подобно на сладолед и остатъка веднага да върнете във фризера.
Колкото и да престои там този уникален десерт, не се тревожете, че ще стегне прекалено, остава си пухкав, мек и ефирен.
Да ви е сладко.