Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладолед»Семифредо»Боровинково семифредо

Боровинково семифредо

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Боровинково семифредо9 / 9
23/08/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
7 мин.
Общо
22 мин.
Порции
8
"Ами то и името му едно такова ... вълшебно, а вкусът е направо неповторим"

Необходими Продукти

  • сметана - 200 г сладкарска, неподсладена
  • захар - 200 г + за украса
  • боровинки - 200 г
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • белтъци - 3 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе боровинково кули, като сложите на котлона при умерен огън боровинките със 100 г от захарта и лъжица лимонов сок. Варете 7 минути, считано от момента на завиране.

Дръпнете от огъня и пасирайте за кратко, за да останат парченца боровинки. Оставете кулито да се охлади.

Разбийте сметаната до кремообразност, без да прекалявате, за да не се пресече. Прибетете в хладилник.

Разбийте белтъците на сняг прибавяйки на части останалата захар, докато сместа стане плътна, лъскава и пухкава.

Слагайте на части към белтъците боровинковото кули. Разбърквайте плавно със силиконова шпатула като загребвате отдолу и захлупвате, така докато сместта стане хомогенна или с леко преливащи цветове. Гледайте да я запазите възможно най- пухкава.

Добавете и сметаната и разбъркайте на същия принцип.

Сипете сместта за семифредото в правоъгълна форма за кейк, покрита със стреч фолио, така че краищата му да стърчат извън формата. С тях покрийте плътно съда и приберете във фризер за минимум 4 часа.

Когато боровинковото семифредо е стегнало достатъчно го извадете издърпвайки със отвитите стърчащи краища и обърнете върху поднос.

Украсете с пресни боровинки и ментови листа и поднесете на момента.

Имайте предвид, че бързо се отпуска, затова извадете цялото семифредо, само ако ще сервирате всичките порции. В противен случай може да изваждате на топки, подобно на сладолед и остатъка веднага да върнете във фризера.

Колкото и да престои там този уникален десерт, не се тревожете, че ще стегне прекалено, остава си пухкав, мек и ефирен.

Да ви е сладко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: