Начин на приготвяне
Кейкова форма - 30/11 см изцяло покрита със свежо фолио.
На водна баня се разтопява шоколадът. Добавят се счуканите на едро лешници. Оставя се да се охлади до стайна температура.
Жълтъците и двете цели яйца се поставят на водна баня. Прибавя се на порции захарта и с миксер се разбиват до побеляване, за около 6-8 мин.
Свалят се от водната баня, добавя се ванилията. Сместа трябва да е гъста и да пада от бъркалките тежко на панделка. Оставя се леко да се охлади.
С миксер на висока скорост се разбива сметаната. Пудрата захар се добавя на две порции. Добавя се и заквесената сметана, разбива се отново и сместа трябва да е тежка и гладка.
Двете смеси се обединяват внимателно с шпатула, като не трябва да има бели линии в сместа.
Приготвя се формата със свежото фолио, така че да има отстрани дръжки за по-лесно изваждане на сладоледа след замразяването му.
Изсипва се половината от яйчено-сметановата смес, добавя се шоколадът и с нож леко се разпределя, а отгоре се излива и другата част от сместа. Заглажда се, покрива се с фолио и се оставя във фризер най-малко за 4 часа, а най-добре за 1 нощ.
След необходимото замразяване сладоледът се изважда от формата, като се обръща върху подносна чиния. Отстранява се фолиото. Може да се залее с тънки струйки топъл шоколад.
Семифредото с шоколад е готово.
Източник: Dimitra`s Dishes
PS. По-хубави снимки не мога да приложа, докато се мотах, семифредото започна да ми се топи :)