Начин на приготвяне
Агнешката кайма смесваме с предварително измития и отцеден от водата ½ от ориза. Овкусяваме със сол, черен пипер и кимион.
Прибавяме ситно нарязан кориандър и настъргана лимонена кора от ½ цитрус. Тя ще обогати вкусовете, придавайки цитрусов свеж аромат и средиземноморски привкус.
Омесваме добре каймата и я оставяме да престои за едно денонощие в хладилник.
От получената смес оформяме малки топчета, като ръцете си „мокрим“ в оцет.
Кромид лука, моркова и чушката режем на средни кубчета.
Доматите разполовяваме и почистваме от семената. Нарязваме ги на ситно или настъргваме на едро ренде.
В тенджера с нагорещена растителна мазнина задушаваме последователно зеленчуците – лук, чушка и морков.
Прибавяме корените магданоз, червения пушен пипер, зърната черен пипер и заливаме с горещия бульон.
Варим на сирен огън за 6-7 минути, след което намаляваме температурата и прибавяме топчетата от агнешка кайма.
Супата къкри на умерен огън и след 15 минути добавяме останалия ориз и доматите.
Овкусяваме със сол и ако прецените, че течността се е изпарила, може да добавите малко горещ бульон или вода.
Супата топче е готова за застройване, като за целта смесваме киселото мляко и жълтъците. Темперираме сместа, като ѝ добавяме част от бульона на супата.
Прибавяме застройката и изключваме котлона. Поднасяме я топла, овкусена с черен пипер и лимонов сок.
Аранжираме с пресен кориандър.