Начин на приготвяне
Почистваме и измиваме зеленчуците. Нарязваме моркова и праза на средни кубчета и ги задушаваме в 3 с.л. от мазнината за около 5 минути.
Прибавяме доматеното пюре, ригана и кимиона.
Заливаме със зеленчуковия бульон и оставяме да къкрят на среден огън под капак.
Доматите разполовяваме на две и ги поставяме в тавичка върху хартия за печене.
Поръсваме ги със сол, меласа от нар, зехтин и стръкчета от розмарина.
Лука също режем на две и го подреждаме при доматите с обелката нагоре.
Скилидките чесън добавяме с люспите.
Печем в нагорещена фурна за около 15 минути на 180 градуса.
Отстраняваме люспата на доматите, лука и чесъна, както и листенцата розмарин.
Връщаме ги към доматената супа и оставяме за още 15 минути, за да се слеят вкусовете.
Пасираме супата до гладкост и овкусяваме със сол и малко захар.
Връщаме супата на котлона и добавяме фидето.
Турската супа къкри още 5-10 минути и изключваме.
Сервираме доматената супа по турски топла.