Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Крем супи»Доматена супа»Доматена супа по турски

Доматена супа по турски

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Доматена супа по турски
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Пожелавам добър апетит с турската доматена супа, която се хапва на един дъх"

Необходими Продукти

  • чери домати - 25 бр.
  • зеленчуков бульон - 1 л
  • доматено пюре - 1 с.л., концентрат
  • меласа от нар - 1 с.л.
  • моркови - 1 бр.
  • червен лук - 1 глава
  • праз - 1 стрък 10 см бялата част
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • фиде - 80 г
  • зехтин - 4 - 5 с.л.
  • риган - 2 - 3 щипки, изсушена билка
  • кимион - 1 щипка
  • розмарин - 3 стръкчета, пресен
  • сол
  • захар - малко за баланс
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистваме и измиваме зеленчуците. Нарязваме моркова и праза на средни кубчета и ги задушаваме в 3 с.л. от мазнината за около 5 минути.

Прибавяме доматеното пюре, ригана и кимиона.

Заливаме със зеленчуковия бульон и оставяме да къкрят на среден огън под капак.

Доматите разполовяваме на две и ги поставяме в тавичка върху хартия за печене.

Поръсваме ги със сол, меласа от нар, зехтин и стръкчета от розмарина.

Лука също режем на две и го подреждаме при доматите с обелката нагоре.

Скилидките чесън добавяме с люспите.

Печем в нагорещена фурна за около 15 минути на 180 градуса.

Отстраняваме люспата на доматите, лука и чесъна, както и листенцата розмарин.

Връщаме ги към доматената супа и оставяме за още 15 минути, за да се слеят вкусовете.

Пасираме супата до гладкост и овкусяваме със сол и малко захар.

Връщаме супата на котлона и добавяме фидето.

Турската супа къкри още 5-10 минути и изключваме.

Сервираме доматената супа по турски топла.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: