Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Лютеница»Моята домашна лютеница на фурна

Моята домашна лютеница на фурна

ГеновеваГеновева
Готвач
1381k1k2
Моята домашна лютеница на фурна
Снимка: Геновева
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
220 мин.
Порции
15
"Как се прави домашна лютеница на фурна - даваме рецепта"

Необходими Продукти

  • домати - 2 кг рома
  • патладжани - 1 кг
  • моркови - 500 г
  • чушки - 2.500 кг шарен
  • лук - 3 глави
  • чесън - 1 глава
  • сол - 3 с.л.
  • захар - 1 ч.ч.
  • олио - 200 мл
  • черен пипер
  • кимион
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Патладжанът се измива, бели се и режи на едри кубчета. Посолява се и се оставя така за около 30 минути.

Доматите се измиват и заливат с гореща вода. Оставят се така за 3-4 минути. След това се заливат със студена вода и се белят. Режат се на половина и се слагат в дълбока тава.

Морковите се белят, измиват и се режат на колелца. Слагаме ги при доматите.

Чушките се измиват, почистват от семките и се режат на едро и те. Добавяме и тях в тавата.

Лука го почистваме и режем и него на едро.

Измиваме патладжана с вода, стискаме го с ръце, да се отцеди от водата, и го добавяме и него в тавата.

След като сме приготвили и нарязали всички зеленчуци, добавяме солта, захарта и олиото. Разбъркваме, покриваме тавата с фолио, без да го притискаме плътно, и пъхаме във фурната на 250 градуса.

След 1 час махаме фолиото и връщаме тавата във фурната за още 2 часа, като разбъркваме от време на време.

10 минути преди да изключим, добавяме чесъна, нарязан на колелца. Накрая добавете черен пипер и по желание кимион, но не прекалявайте с кимиона, защото има много силна миризма.

Оставете лютеницата да изстине и след това пасирайте. Напълнете домашната лютеница на фурна в измити и подсушени бурканчета и затворете.

Сложете да сварите бурканчетата, които сте напълнили с лютеницата на фурна, за 15-20 минути.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: