Начин на приготвяне
Измиваме хубаво всички зеленчуци. Почистваме чушките от дръжките и семето. Почистваме морковите и обелваме лука и чесъна.
Нарязваме всички зеленчуци - чушките, червените и зелените домати, морковите, лука и скилидките чесън на едри парчета. Слагаме ги в дълбока тава и печем във фурната около 2 часа на 200 градуса, като от време на време разбъркваме с дървена лъжица.
Изваждаме тавата, добавяме нарязан на дребно магданоз и пасираме зеленчуците до получаване на гладка консистенция.
В така получената лютеница прибавяме олио, оцет, захар, сол и черен пипер. Разбъркваме хубаво и пълним готовата лютеница в чисти и сухи буркани. Затваряме здраво с капачки и стерилизираме за 10-15 минути.
Изваждаме бурканите и ги обръщаме върху капачките за 15 минути. Така приготвената лютеница е готова да намаже своите филийки.
Ако рецептата ти харесва опитай и нашата едросмляна лютеница, този класически айвар или разгледай тези съвети за вкусна лютеница.
Коментари