Начин на приготвяне
Патладжанът се измива, бели се и режи на едри кубчета. Посолява се и се оставя така за около 30 минути.
Доматите се измиват и заливат с гореща вода. Оставят се така за 3-4 минути. След това се заливат със студена вода и се белят. Режат се на половина и се слагат в дълбока тава.
Морковите се белят, измиват и се режат на колелца. Слагаме ги при доматите.
Чушките се измиват, почистват от семките и се режат на едро и те. Добавяме и тях в тавата.
Лука го почистваме и режем и него на едро.
Измиваме патладжана с вода, стискаме го с ръце, да се отцеди от водата, и го добавяме и него в тавата.
След като сме приготвили и нарязали всички зеленчуци, добавяме солта, захарта и олиото. Разбъркваме, покриваме тавата с фолио, без да го притискаме плътно, и пъхаме във фурната на 250 градуса.
След 1 час махаме фолиото и връщаме тавата във фурната за още 2 часа, като разбъркваме от време на време.
10 минути преди да изключим, добавяме чесъна, нарязан на колелца. Накрая добавете черен пипер и по желание кимион, но не прекалявайте с кимиона, защото има много силна миризма.
Оставете лютеницата да изстине и след това пасирайте. Напълнете домашната лютеница на фурна в измити и подсушени бурканчета и затворете.
Сложете да сварите бурканчетата, които сте напълнили с лютеницата на фурна, за 15-20 минути.
Да ви е сладко!