Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Лютеница»Гъста лютеница на фурна

Гъста лютеница на фурна

НикиНики
Гуру
8026k3k5
Гъста лютеница на фурна
Снимка: Ники
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
150 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
330 мин.
Порции
16
"Колкото филии сложите на масата, толкова можем да изядем с тази домашна лютеничка"

Необходими Продукти

  • домати - 3 кг
  • патладжани - 1 кг
  • чушки - 1.5 кг червени
  • моркови - 10 бр.
  • лук - 3 бр.
  • чесън - 2 глави
  • олио - 1 ч.ч.
  • захар - 1 ч.ч.
  • оцет - 1/3 ч.ч.
  • червено вино - 1/2 ч.ч.
  • сол
  • кимион
  • черен пипер
  • лют пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Патладжаните и морковите измиваме, обелваме и нарязваме на кубченца.

Добавяме ситно нарязания лук и разбъркваме. Доматите и чушките почистваме и нарязваме също на парченца, добаваме ги към патладжаните и морковите.

Добавяме останалите продукти и подправки, разбъркваме и поставяме в тавата.

Пъхаме тавата във фурната на 150 градуса, като разбъркваме периодично.

Щом се посгъсти, изваждаме тавата и оставяме леко да се охлади. С пасатора пасираме продуктите и връщаме отнова във фурната, като покриваме тавата с фолио. Готвим до получаване на желаната гъстота на лютеницата.

След това разпределяме в бурканчета и стерилизираме за 10-15 минути.

По желание може да добавите прясно нарязан магданоз.

Богатата лютеница на фурна е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
На 150 градуса ще я варите 2 дена.
17.08.2023 21:38