Пирог с домати

Elena TodorovaElena Todorova
Готвач
949862
Пирог с домати2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4-6

Необходими Продукти

  • кашкавал - 50 г
  • яйца - 3 бр.
  • домати - 8 бр.
  • брашно - 200 г
  • масло - 100 г
  • сметана - 150 г
  • каймак - 100 г
  • бял пипер
  • сол
  • индийско орехче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разделяме белтъка от жълтъка на 1 яйце. От белтъка и 1 щипка сол, брашното и маслото замесваме тесто. Завиваме го във фолио и то прибираме в хладилник за 30 минути.

Сметаната се разбива заедно с каймака, двете яйца и останалия жълтък. Сместа се овкусява с бял пипер, сол и индийско орехче.

Доматите се нарязват на много тънки колелца.

Вадим тестото от хладилника и го разточваме в кръгла форма. Постиламе с него предварително намазнена тавичка, така че да покрием дъното и стените.

Отгоре се подреждат доматите и се заливат със сметановата смес. Поръсвате с настъргания кашкавал.

Пирогът се пече 35-40 минути в загрята на 180 градуса фурна. След което изключваме фурната и го държим вътре още 5 минути.

Поднася се със салата по избор.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

stefan stefanov
stefan stefanov
каймак може да се намери в руските гастрономи продава се в 100 и 250г на цени ако не ме лъже паметта от 2 и 50. Специално за варна в берйозка ги има.
10.07.2013 20:45
aylin
aylin
Със сигурност сметаната е течна-готварска,а каймак няма как да добиеш от купено (магазинско) мляко,ако е домашно от 2 литра краве мляко ще изкараш доста каймак :-) -стига да е хубаво маслено мляко,защото е относително
24.06.2013 19:23
Галя
Галя
С риск да стана смешна в очите на изкусните готвачи, ще задам два въпроса относно рецептата.Първият е каква е сметаната (течна готварска или заквасена сметана)? Какво е това каймак?Ако това е каймака на прясното мляко колко мляко ще трябва да сваря ,за да извадя 100 грама?
:)
23.06.2013 13:37