Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Заешко месо»Задушен заек»Заек с много зеленчуци на фурна

Заек с много зеленчуци на фурна

ГеновеваГеновева
Готвач
1381k1k2
Заек с много зеленчуци на фурна
Снимка: Геновева
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
150 мин.
Общо
190 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • заек - 2, 500 кг
  • картофи - 1 кг
  • лук - 2 глави
  • моркови - 4 бр.
  • чушки - 3 бр.
  • тиквички - 1 бр.
  • патладжан - 1 бр.
  • гъби - 5 - 6 бр.
  • зелен боб - 100 г
  • домати - 400 г от консерва
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер
  • зеленчукова подправка - на Маги
  • унисос
  • горчица
  • олио
  • бяло вино - 1 ч.ч.
  • брашно - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Заекът се посолява със сол, черен пипер, червен пипер, горчица и уни сос. Намазва се добре навсякъде и се оставя да си поеме подправките.

Патладжанът се бели, нарязва на едри кубчета, осолява се и се оставя настрани.

Картофите се белят и режат на половина. Морковите и лукът също се белят и режат на едри парчета. Зеленият боб се почиства, измива се и се залива с гореща вода, оставя се така, докато приготвим другите зеленчуци.

Чушките се изтърбушват, измиват и се режат на едро. Тиквичката и гъбите също се измиват и режат.

Всички зеленчуци се посоляват, слага се червен пипер, зеленчукова подправка 1 с.л., унисос и олио и се объркват добре.

Заекът се слага в голяма дълбока тава. Патладжана се измива със студена вода и зеленият боб се оцежда. Слагат се при другите зеленчуци и се разбърква.

Зеленчуците се изсипват в тавата при заека, добавете и доматите на кубчета от консерва към тях. Полива се заекът с олио. Налива се 1 ч.ч. бяло вино и се допълва с вода, така че да покрие зеленчуците.

Ако тавата ви има капак, затворете тавата с него, ако няма, използвайте фолио да покриете.

Пъхнете заека със зеленчуци във фурната на 250 градуса. След 1 час и 30 минути махнете капака или фолиото и върнете заека да се запече във фурната.

След като се запече, го обърнете и върнете обратно във фурната. След като се зачерви месото на печения заек и от тази страна и за всеки случай боднете с вилица, ако месото се отделя, лесно е готово.

Разбъркайте в студена вода 3 с.л. брашно и излейте в тавата при бульона, за да се сгъсти яденето.

Ако обичате по сосести манджи, може да не сгъстявате с брашно заека с много зеленчуци на фурна.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: