Начин на приготвяне
Отделяме дреболиите на заека, измиваме ги и ги нарязваме на дребно. Измиваме заека и го подсушаваме добре. Обелваме чесъна и шпиковаме заека, като правим прорези в него и в тях пъхаме скилидките чесън.
Правим си смес от брашното, червения пипер, универсалната подправка, солта и черния пипер и с нея намазваме заека от всички страни. След това запържваме дреболиите с обеления и нарязан на дребно лук, зърната черен пипер, дафиновия лист и солта.
След като приключим с термичната обработка премахваме зърната черен пипер и дафиновия лист. Добавяме чубрица и магданоз и разбъркваме. С получената плънка напълваме заека и го зашиваме.
Намасляваме гювеча и слагаме в него нарязаните пресен лук, картофи, гъби и моркови. Овкусяваме ги със сол, черен пипер, червен пипер и малко универсална подправка. Поставяме заека в гювеча върху зеленчуците и гъбите и наливаме една чаена чаша бяло вино. Слагаме отгоре масло и похлупваме.
Печем зайчето 2 часа и 30 минути на 180 градуса после махаме капака и запичаме до коричка. Накрая сервираме с чаша студено бяло вино.
Пълнен заек в гювеч с гъби и бяло вино - голяма вкусотия, която събира цялото семейство около масата.
Вижте също ценни съвети за мариноване на заешко.