Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Заешко месо»Гювеч»Пълнен заек в гювеч с гъби и бяло вино

Пълнен заек в гювеч с гъби и бяло вино

Пълнен заек в гювеч с гъби и бяло вино
Снимка: Ясмина Атанасова
1 / 10
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
165 мин.
Общо
200 мин.
Порции
4
"Пълнен заек в гювеч с гъби и бяло вино - голяма вкусотия, която събира цялото семейство около масата."

Необходими Продукти

  • заек - 1.2 кг
  • гъби - 200 - 300 г
  • моркови - 2 бр.
  • картофи - 4 бр. средни
  • пресен лук - 1 вр.
  • лук - 2 бр. средно големи
  • чесън - 7 - 8 скилидки
  • бяло вино - 1 ч.ч.
  • масло - 100 - 150 г
  • червен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус, смлян
  • черен пипер - 3 - 4 бр. зърна
  • брашно - 1 с.л.
  • универсална подправка - 1 ч.л.
  • дафинов лист - 1 бр.
  • чубрица - 1 ч.л.
  • магданоз - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отделяме дреболиите на заека, измиваме ги и ги нарязваме на дребно. Измиваме заека и го подсушаваме добре. Обелваме чесъна и шпиковаме заека, като правим прорези в него и в тях пъхаме скилидките чесън.

Правим си смес от брашното, червения пипер, универсалната подправка, солта и черния пипер и с нея намазваме заека от всички страни. След това запържваме дреболиите с обеления и нарязан на дребно лук, зърната черен пипер, дафиновия лист и солта.

След като приключим с термичната обработка премахваме зърната черен пипер и дафиновия лист. Добавяме чубрица и магданоз и разбъркваме. С получената плънка напълваме заека и го зашиваме.

Намасляваме гювеча и слагаме в него нарязаните пресен лук, картофи, гъби и моркови. Овкусяваме ги със сол, черен пипер, червен пипер и малко универсална подправка. Поставяме заека в гювеча върху зеленчуците и гъбите и наливаме една чаена чаша бяло вино. Слагаме отгоре масло и похлупваме.

Печем зайчето 2 часа и 30 минути на 180 градуса после махаме капака и запичаме до коричка. Накрая сервираме с чаша студено бяло вино.

Пълнен заек в гювеч с гъби и бяло вино - голяма вкусотия, която събира цялото семейство около масата.

Вижте също ценни съвети за мариноване на заешко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: