Начин на приготвяне
В тази рецепта черешите може да бъдат замразени или череши от конфитюр. В купа смесете брашното, захарта, бакпулвера и какаото. Размесете добре сухите съставки.
В друга купа разбийте леко яйцата с кухненска тел, излейте олиото и добавете киселото мляко. Към течната смес на порции добавете сухата, бъркайки с лъжица.
Сложете едро настъргания шоколад. Застелете квадратна тава 28х28 см., ако ползвате кръгла 26 см. с хартия за печене.
Изсипете сместа, подравнете. Отгоре наредете черешите като леко ги притиснете за да потънат до половина. Изпечете сладкиша в предварително загрята на 180 градуса статична фурна за 20 мин.
Не го препичайте за да не стане сух. Обикновено сладкишите с олио са с влажна и сочна консистенция, но тук има какао и шоколад, които изсушават допълнително сместа.
Готовият сладкиш с кисело мляко и череши охладете на решетка. Поръсете с пудра захар и нарежете на квадрати.
Забележка: сладкишът не е сладък! Ако обичате по-сладки сладкиши може да увеличите двойно захарта.