Начин на приготвяне
Патладжаните се обелват и се нарязват на филии по дължина. Посоляват се и се оставят да престоят 1/2 час. Отцеждат се от горчивата вода и се изпържват леко в сгорещена мазнина.
Приготвя се запръжка от лука и доматеното пюре. Прибавя се смляната месо и почистените и нарязани ситно картофи. Налива се бульон, необходим за задушаване на месото.
В тава се подреждат последователно филийки домати, изпържено месо с картофи, патладжани, месо и домати. Мусаката се залива с разреден доматен сок и се запича до зачервяване.
На повърхността се правят вдлъбнатини с разливна лъжица, в които се счуква по едно яйце. Мусаката се слага отново във фурната за около 5 мин., докато се запекат яйцата. Нарязва се на порционни парчета с по 1 яйце в порция.
Коментари