Начин на приготвяне
Имам навик да приготвям зеления фасул постен и без почти никакви подправки, това си е класика.
Ето че и в компания с месце и то агнешко и прилежащите му подправки, зеленият фасул става чудесен, вкусът му оживява по различен начин.
За да приготвите това ястие накълцайте или смелете в блендер всички зеленчуци без чесъна.
Сложете да се задушават в олиото с малко сол за 7-8 минути.
Добавете агнешките крехки ребърца като ги оставите на две ивици или разрежете на по- малки порции.
Поръсете отгоре черния и червен пипер, розмарина и в случай, че водичката, която са пуснали зеленчуците се е редуцирала налейте малко вода или бульон - около една кафена чашка.
Захлупете съда и оставете на слаб огън бавно да се задушава всичко- 30-40 минути.
През това време почистете и нарежете зеления фасул, сложете го за кратко в тенджерата при всичко останало, посолете и задушете за още 10-15 минути, като отново сипете малко вода, ако е необходимо.
Загрейте фурната до 175 градуса без вентилатор (само ако ще ползвате глинен съд не загрявайте предварително). Прехвърлете в тавичка всичко, сложете отгоре клонките мента и скилидките чесън - небелени и леко смачкани, за да пускат аромата си.
Захлупете с капак или покрийте с алуминиево фолио и оставете ястието във фурната да си се задушава и пече 1 час, след това махнете капака или фолиото и увеличете температурата до 190 градуса.
Може да си наливате вода, ако искате ястието ви да има малко чорбичка.
Печете до приятен загар и пълна готовност на месото. Ако ребрата са от малко агне ще са ви нужни още не повече от 20-25 минути.
При всичкото това време при мен зеленият фасул се сготви чудесно заедно с агнешкото във фурната, но имайте предвид, че по-млад и крехък фасул може да има нужда от по-кратка термична обработка и тогава се слага малко по-късно в ястието.
Преди да сервирате махнете клонките мента и дафиновият лист, ако сте използвали такъв.
Поднесете агнешките ребърца със зелен фасул топли.
Добър апетит!