Начин на приготвяне
Обелете и нарежете картофите на едри кубчета. Гъбите почистете и също нарежете на едро. Ако са по-малки ги оставете цели.
Сложете ги в тавичка от йенско стъкло с капак или друг съд, който плътно да се затваря и да е подходящ за фурна.
Счукайте скилидката чесън (за по-наситен аромат може да сложите и повече). Смесете хубаво със подправките, солта и зехтина и сипете при картофите и гъбите.
Разбъркайте добре и сипете мъничко вода- около 40 мл., захлупете съда и пъхнете в загрята на 200 градуса фурна за около 40-50 минути или докато опитате с вилица картофите и те са омекнали отвътре и с лека коричка отгоре.
В процеса на печене може да си добавите още 40 мл. вода ако прецените, че може да загори, а и това ще помогне за задушаването.
Готовото ястие извадете от фурната, изчакайте без да отваряте съда 5-10 минути и тогава поднесете.
Задушените картофи на фурна с гъби може да се сервират както като предястие, така и като основно или гарнитура към месо.
Добър апетит!