Герловска лютеница

Н.АкифоваН.Акифова
Иноватор
2672k8793
Герловска лютеница
Снимка: Н.Акифова
3 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
4 мин.
Готвене
3 мин.
Общо
7 мин.
Порции
80

Необходими Продукти

  • димати - 30 кг
  • червена капия - 10 кг
  • люти чушки - 3 бр.
  • олио - 700 мл
  • сол - 8 с.л.
  • захар - 500 г
  • черен пипер - 10 г смлян
  • бахар - 5 г смлян
  • буркани - 80 бр. малки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, започваме с изпичането на пипера. Аз ги направих върху тенекия.

Печените чушки сложих в една желязна кофа с капак да омекнат и да се обелят по-лесно.

После започваме с доматите, измиваме ги хубаво и оставяме да се изсушат за малко, после ги минаваме през машинка, която отделя семките и люспите.

Това отнема около 3 часа за двама души, след като доматите са готови, обелваме пипера, изчистваме семките и тях ги минаваме от машина за мелене на месо заедно с лютите чушки.

След като вече е готово, всички палим огъня, слагаме 1 голям казан (тава) изсипваме вътре олиото и добавяме доматите и пипера и започва голямото бъркане.

След един час добавяме сол, захар черен пипер и бахар и разбъркваме хубаво. В тази рецепта нетипичното е бахарът, придава много приятен аромат.

След около три часа вече, сместа като спадне на половина, или ако е достигнало желаната от вас гъстота, смъквате от огъня и пълните бурканите с лютеница, които предварително са измити и изсушени.

От дозата излиза около 80 бр. малки буркани герловска лютеница.

Затваряме капачките хубаво и варим половин час за стерилизиране.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: