Начин на приготвяне
Първо, започваме с изпичането на пипера. Аз ги направих върху тенекия.
Печените чушки сложих в една желязна кофа с капак да омекнат и да се обелят по-лесно.
После започваме с доматите, измиваме ги хубаво и оставяме да се изсушат за малко, после ги минаваме през машинка, която отделя семките и люспите.
Това отнема около 3 часа за двама души, след като доматите са готови, обелваме пипера, изчистваме семките и тях ги минаваме от машина за мелене на месо заедно с лютите чушки.
След като вече е готово, всички палим огъня, слагаме 1 голям казан (тава) изсипваме вътре олиото и добавяме доматите и пипера и започва голямото бъркане.
След един час добавяме сол, захар черен пипер и бахар и разбъркваме хубаво. В тази рецепта нетипичното е бахарът, придава много приятен аромат.
След около три часа вече, сместа като спадне на половина, или ако е достигнало желаната от вас гъстота, смъквате от огъня и пълните бурканите с лютеница, които предварително са измити и изсушени.
От дозата излиза около 80 бр. малки буркани герловска лютеница.
Затваряме капачките хубаво и варим половин час за стерилизиране.