Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Гъши дроб с мед и пресен лук

Гъши дроб с мед и пресен лук

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Гъши дроб с мед и пресен лук
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
25 мин.
Порции
4
"Гъши дроб с мед и пресен лук - вълшебство в чиния"

Необходими Продукти

  • гъши дроб - 150 г
  • пресен лук - 4 - 5 зелени перца
  • мед - 1 с.л. равна
  • сол - 1 щипка, морска
  • сол - за поръсване, едра люспеста (Maldon)
  • розмарин - 1 щипка, сушен
  • черен пипер - за поръсване (по желание)
  • препечени филийки - за поднасяне
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ако сте закупили гъшия дроб на цяло блокче, трябва да го нарежете на филийки с дебелина около 1.5 см. За целта той трябва да е студен, защото така е твърд и би ви било по-лесно. Използвайте остър нож, предварително леко затоплен.

Ако по повърхността на дроба забележите жилички, отстранете ги внимателно.

Покрийте с прозрачно домакинско фолио, след това с кърпа, за да няма досег със светлина и оставете за 30 минути на стайна температура. Не е добре да пропускате тази стъпка, защото ако гъшият дроб е студен и го запечете, отвътре би останал суров. Скриваме го от светлината, за да не се окислява и променя своя цвят към сивкав.

Накълцайте на ситно зелените перца от пресен лук. Запържете в малко зехтин и щипка сол, без да препържвате, за да запази лука свежия си цвят. Сложете меда и розмарина и бъркайте минутка.

Готовото канапе сложете в центъра на плато, в което ще сервирате и се заемете със главния протагонист - гъшият дроб.

Загрейте тиган с незалепващо дъно на силен огън. Чак когато се е нагрял максимално сложете парченцата и запечете по минута от всяка страна или до тъмно-златист загар.

Ако температурата не е достатъчно висока ще започне да се топи и плува в мазнина, а впоследствие има опасност съвсем да се разпадне. Затова следвате точно тези лесни стъпки и няма да имаме проблем.

Сложете парченцата вкусен деликатес върху медения лук, поръсете със едра люспеста сол и малко черен пипер по желание и поднесете на момента.

Това невероятно изкусително предястие се консумира задължително топло.

Добър апетит!

* Детайли от плънката ми са вдъхновени от рецепта за гъши дроб на Иван Манчев, за което благодаря! Освен с карамелизирани плодове, сладки редукции и конфитюри не бях комбинирала гъшия дроб и с мед, а се оказа нещо вълшебно. Опитайте и вие!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: