Ябълкови питки

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Мастър Шеф
6027k2k3k4
Ябълкови питки
Снимка: Ivana Krasteva-Pieroni
1 / 3
20/09/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
12
"Този вълшебен аромат, който изпълва цялата къща, може да е само от ябълкови питки - опитайте ге"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 350 г
  • захар - 100 г
  • рикота - 100 г
  • олио - 100 мл слънчогледово
  • прясно мляко - 100 мл
  • сол - щипка
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • ванилия - 1 прахче
  • лимонова кора - настъргана
  • за пълнеж
  • ябълки - 4 бр. средни по големина
  • стафиди - 50 г
  • кафява захар - 80 г
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • канела - 1 ч.л.
  • и още
  • бадеми - 25 г филирани
  • ром - за накисване на стафидите
  • пудра захар
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купичка сложете стафидите, покрийте ги с ром и оставете за 15 мин. за да омекнат.

Докато това става пригответе плънката за питките. Обелете и нарежете на малки парчета ябълките.

Сложете ги в удобен тиган, полейте с една супена лужица лимонов сок, поръсете с чаена лъжичка канела и 80 градуса кафява захар. Сложете съда на слаб огън и гответе около 10 мин. или докато омекнат ябълките. Разбърквайте от време на време.

Готовата плънка оставете да се охлади. Прибавете стафидите.

В купа пресейте брашното с щипка сол и пакетче бакпулвер. Излейте олиото, прясното мляко и сложете рикотата.

Ароматизирайте с настъргана лимонова кора и ванилия. Замесете меко тесто. Тестото е много ароматно и леко за работа, а след изпичане питките са пръхкави и с великолепен аромат на ябълки и канела.

От тестото направете 12 питки. Старайте се да се еднакви по големина. На набрашнена повърхност разточете всяка питка. В средата и сложете по лъжица от плънката и направете на топка. Намажете питките с олио и ги подредете в подмазана тава.

Сложете тавата в загрята на 170 градуса фурна с вентилатор и изпечете за 15 мин.

Извадете тавата от фурната, намажете отново с олио и поръсете с филирани бадеми.

Върнете тавата във фурната и довършете печенето до златист загар. Изпечените ябълкови питки поръсете топли с пудра захар!

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: