Начин на приготвяне
В купичка сложете стафидите, покрийте ги с ром и оставете за 15 мин. за да омекнат.
Докато това става пригответе плънката за питките. Обелете и нарежете на малки парчета ябълките.
Сложете ги в удобен тиган, полейте с една супена лужица лимонов сок, поръсете с чаена лъжичка канела и 80 градуса кафява захар. Сложете съда на слаб огън и гответе около 10 мин. или докато омекнат ябълките. Разбърквайте от време на време.
Готовата плънка оставете да се охлади. Прибавете стафидите.
В купа пресейте брашното с щипка сол и пакетче бакпулвер. Излейте олиото, прясното мляко и сложете рикотата.
Ароматизирайте с настъргана лимонова кора и ванилия. Замесете меко тесто. Тестото е много ароматно и леко за работа, а след изпичане питките са пръхкави и с великолепен аромат на ябълки и канела.
От тестото направете 12 питки. Старайте се да се еднакви по големина. На набрашнена повърхност разточете всяка питка. В средата и сложете по лъжица от плънката и направете на топка. Намажете питките с олио и ги подредете в подмазана тава.
Сложете тавата в загрята на 170 градуса фурна с вентилатор и изпечете за 15 мин.
Извадете тавата от фурната, намажете отново с олио и поръсете с филирани бадеми.
Върнете тавата във фурната и довършете печенето до златист загар. Изпечените ябълкови питки поръсете топли с пудра захар!
Да ви е сладко!