Начин на приготвяне
Нарежете обелените и почистени ябълки на малки парченца. Залейте със сладкото десертно вино, поръсете със захарта и канелата и сложете на умерен огън за 5 минути, или докато парченцата плод се карамелизират.
В красиви стъклени чаши сложете по лъжица - две от тази смес и остатъка запазете за украса накрая.
Заемете се с панакотата. Тя ще е нестандартна и различна от това, което си представяме под името на този десерт. В случая няма да го поднасяме като десерт, а луксозно гурме предястие. Лесно и много ефектно.
Загрейте виното на умерен огън заедно със звездовиден анасон. Когато започнат да излизат мехурчета, оставете да поври минута и половина - две, за да се ароматизира хубаво.
Почистете гъши дроб от жилички, нарежете на парченца и сложете при виното, като предварително извадите звездовидния анасон. Веднага дръпнете от огъня, сипете сметаната, солта и черния пипер и пасирайте на гладък крем.
Върнете сместта за панакотата на огъня при минимална до средна степен или за по-сигурно може да сложите на водна баня, без температурата да надхвърля 75 градуса.
Варете 10 минути при почти непрестанно бъркане, след това отдръпнете съда от котлона и оставете 2-3 минутки, през които хидратирайте желатина.
Разтворете готовия хидратиран желатин в топлата смес, хубаво разбъркайте и оставете да престои, както си е в съда, 10 -15 минути.
След изминаване на това време налейте в чашките с ябълките, без да пълните до горе, за да е по-красиво и елегантно.
Оставете панакотите да изстинат и приберете в хладилник, докато се стегнат. Покрийте всяка чашка с капаче или завийте със стреч фолио.
Готовото страхотно предястие гарнирайте с остатъка от ароматните карамелизирани ябълки. Поднесете тази невероятна Панакота от гъши дроб с ябълки.
Добър апетит!