Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Панакота»Панакота от гъши дроб с ябълки

Панакота от гъши дроб с ябълки

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Панакота от гъши дроб с ябълки
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 9
23/09/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
30 мин.
Порции
2
"Панакота от гъши дроб с ябълки е перфектното предястие, за което мечтаем"

Необходими Продукти

  • За панакота от гъши дроб
  • гъши дроб - 150 г
  • сметана - 200 г 35% масленост
  • опорто - 60 мл десертно вино (или обикновено бяло вино)
  • анасон - 1 бр. звездовиден
  • сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - 2 щипки
  • желатин - 5 г (2 - 3 листа)
  • Още
  • ябълки - 200 г обелени, почистени
  • опорто - 30 мл
  • кафява захар - 20 г
  • канела - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете обелените и почистени ябълки на малки парченца. Залейте със сладкото десертно вино, поръсете със захарта и канелата и сложете на умерен огън за 5 минути, или докато парченцата плод се карамелизират.

В красиви стъклени чаши сложете по лъжица - две от тази смес и остатъка запазете за украса накрая.

Заемете се с панакотата. Тя ще е нестандартна и различна от това, което си представяме под името на този десерт. В случая няма да го поднасяме като десерт, а луксозно гурме предястие. Лесно и много ефектно.

Загрейте виното на умерен огън заедно със звездовиден анасон. Когато започнат да излизат мехурчета, оставете да поври минута и половина - две, за да се ароматизира хубаво.

Почистете гъши дроб от жилички, нарежете на парченца и сложете при виното, като предварително извадите звездовидния анасон. Веднага дръпнете от огъня, сипете сметаната, солта и черния пипер и пасирайте на гладък крем.

Върнете сместта за панакотата на огъня при минимална до средна степен или за по-сигурно може да сложите на водна баня, без температурата да надхвърля 75 градуса.

Варете 10 минути при почти непрестанно бъркане, след това отдръпнете съда от котлона и оставете 2-3 минутки, през които хидратирайте желатина.

Разтворете готовия хидратиран желатин в топлата смес, хубаво разбъркайте и оставете да престои, както си е в съда, 10 -15 минути.

След изминаване на това време налейте в чашките с ябълките, без да пълните до горе, за да е по-красиво и елегантно.

Оставете панакотите да изстинат и приберете в хладилник, докато се стегнат. Покрийте всяка чашка с капаче или завийте със стреч фолио.

Готовото страхотно предястие гарнирайте с остатъка от ароматните карамелизирани ябълки. Поднесете тази невероятна Панакота от гъши дроб с ябълки.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: