Начин на приготвяне
Поставяме в купа нарязани на малки кубчета и изчистени от семките 1 ябълка и 1 круша.
Към тях добавяме стафидите, орехите и канелата. Разбъркваме добре и оставяме настрани.
Нарязваме на филийки другата ябълка и другата круша.
В дълбока купа разбиваме яйцата със захарта. Добавяме брашното, бакпулвера, ванилията и настърганата кора от 1 лимон.
В кексова форма или друг подходящ за печене съд (желателно е да е по-дълбок) слагаме 5 с.л. кристална захар. В нагорещена фурна поставяме формата и изчакваме захарта да се карамелизира.
След това много бързо разтопяваме маслото в карамелизираната захар и изсипваме нарязаните на кубчета плодове.
Отстрани на формата подреждаме изправени една до друга филийките ябълки и круши.
Върху тях изсипваме кексовата смес и печем 40 минути на 180 градуса.
След като изстине готовият орехов карамелен пай с ябълки и круши, го обръщаме в табла или друга подходяща чиния и украсяваме по желание.
Аз използвах за украса на пая кокосови стърготини, карамелизиран кокос и шоколадови пръчици.