Келам паша - турски сладки

Келам паша - турски сладки
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
3 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
"Всичко, абсолютно всичко, което сте чували за турските сладки, е вярно - е много са вкусни"

Необходими Продукти

  • яйца - 1 бр.
  • кисело мляко - 1/2 в.ч.
  • олио - 1/2 в.ч.
  • грис - 1/2 в.ч.
  • брашно - 3/4 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 пакет
  • ванилия - 1 бр.
  • сироп
  • захар - 2 ч.ч.
  • вода - 2 ч.ч.
  • лимонов сок - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се разбива яйцето с киселото мляко.

Добавя се олио, грис, ванилия и бакпулвер.

Разбъркваме с тел да шупне.

Прибавя се брашното на три пъти и се бърка, да се получи меко тесто.

Оформят се два фитила и нарязваме на равни части, а всяка се оформя на топче като кайсия.

Нареждат се в тава върху хартия за печене.

Печем турските сладки на 180°C около 20-25 минути да добие златист цвят.

Сиропът е сварен за 5 минути предварително и охладен.

С черпак се заливат сладките и оставяме да попие.Изваждат се сиропираните сладки в чиния и сервираме турските сладки поръсени с бял кокос.

Страхотни са тези Келам паша - уникалено вкусни!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Колко гр е вин.чаша
21.02.2023 15:49
1
Покажи всички подкоментари
Виждан Ахмед
Виждан Ахмед
Либимия десерт на Ататюрк
10.07.2022 07:59
1
Анонимен
Анонимен
Коригирайте моля името на турските сладки,ако искате хората да ползват Вашата рецепта.Сладките се казват Кемалпаша и са кръстени на Мустафа Кемал паша,тоест на Ататюрк,произхождат от региона на Бургас,където се намира и населено място кръстено на легендарния паша.
28.03.2022 10:54
3
Miss Tasty
Miss Tasty
с кокос ли е поръсено?
08.11.2019 22:23
3
1
Покажи всички подкоментари
Aysel Feim
Aysel Feim
Сладкиша се казва Кемал паша а не Келам Паша
23.10.2019 21:12
7
1
Потребител#188007
Потребител#188007
Не можах да разбера какво означава съкращението в. ч
14.10.2019 19:20
19
3
Н.Акифова
Н.Акифова
Здр госпожо Матева, овации за прекрасната рецепта.
Ще я приготвя и аз,но тези сладки според мен се казват "шекерпаре" или аз греша, поправете ме ако е така.
26.09.2019 11:48
7